Există o relație de interdependență între tratament și diagnostic în sensul imposibilității administrării unui tratament eficace, decât în cazul conturării unui dignostic precis.

Din acest motiv, medicii nostri, pun un mare accent pe investigatiile clinice si paraclinice.

Tratamentul face apel la principiile terapeuticii, pe care medicul veterinar le adapteaza in modul cel mai potrivit la cunostintele actuale privind fiecare caz in parte. Se deosebesc tratamentele medicale, care utilizeaza medicamente si diverse mijloace fizice (fizioterapie) si tratamente chirurgicale, cu diverse instrumente si sub diferite modalitati de anesteziere.

Diferite tipuri de tratament:

  • Tratamentele curative se desfasoara in mai multe faze: tratament de atac, initial si intensiv, urmat la nevoie de un tratament de intretinere, mai putin dificil, dar adesea mai indelungat.
  • Tratamentele preventive cauta sa impiedice aparitia unei boli, prin vaccinare de exemplu, ori sa suprime un factor de risc.   
  • Tratamentele simptomatice vizeaza ameliorarea simptomelor unei boli fara ca totusi sa lupte impotriva cauzelor sau chiar a naturii acestei boli; prescrierea de analgezice, care atenueaza durerea, este un exemplu in acest sens.                     
  • Tratamentele paliative privesc masurile care pot sa fie utilizate atunci cand o boala grava, un cancer de exemplu, se apropie de deznodamant, cu scopul de a-i permite bolnavului sa traiasca in conditiile cel mai putin neplacute